KIRÁNDULÁSI TIPPEK

Koloska völgy:

Ez a túra a Prosecco Apartmantól indul, Arács irányába. A Gombás kúria előtt elhaladva, irány a Koloska völgy. Útközben az Arácsi cukiban tankoljunk fel egy kis pogácsát, sütit az útra, hogy erőnk legyen a 3 órás gyalogláshoz. A Béke utcán felfelé haladva, elmegyünk a Koloska csárda, a Vadaspark mellett. /Ide érdemes bemenni, mert igaz csak pár állatot tartanak itt, de ez a kis kitérő max. 15 perc/. Ezután már csak negyed óra a völgy, ahol lehet pihenni, focizni, szalonnát sütni, a forrásnál felfrissülni. A tanösvényen egy ideig haladunk, majd balra fel a Jókai kilátóhoz érünk, majd a hegygerincen túrázva a Kereszthez érünk. Itt egy kis padon megpihenve, élvezhetjük a gyönyörű panorámát. A lépcsőn le, majd balra a Tamási Áron utcán lefele baktatva érünk vissza az apartman házhoz, ahol akár egy pohár jéghideg proseccoval is megjutalmazhatjuk magunkat a teljesítményért.

Kb.: 6-7 km

Tihany:

Ehhez a túrához autóba kell ülni, átkocsikázni Tihanyba és a 71 es út 2. kijáratánál, a parkolóban lehet az autót hagyni. Onnan támadjuk meg a Csúcs – hegyet. Kellemes turistaút visz fel a hegyre, néhol kicsit kapaszkodni kell, de kisgyerekekkel is ajánljuk. A Sajkodi öböl fölött, ahol ringatóznak a horgászok csónakjai, valamint el lehet látni egészen Keszthelyig, biztosan mindenki tudni fogja, hogy megérkezett. Pihenés, nézelődés után a visszaút közepénél jobbra kell felmenni az Apáti hegyen levő Őrtorony kilátóba, ahonnan egész más arcát fogja megmutatni a félsziget.

Kb.: 2-3 km

Káli – medence:

Ez a túra is egy kb. fél órás autókázással kezdődik. Legjobb vasárnap menni, irány Káptalantóti, Liliom- kerti piac, /csak ilyenkor van nyitva/. Érdemes legkésőbb 10-re , éhesen odaérni. Miközben szép kényelmesen körbe lehet nézni a piacon, jól be is lehet reggelizni, a sok finomsággal. Itt minden van, amit a gazdák a környező településeken termelnek. Ezután indulás Gyulakeszi, a Csobánc vára / kb. 5 perc autóval/. A templom mellett, bekanyarodunk jobbra és a parkolóig megyünk. A Csobánc hegyet akár kisgyermekekkel is érdemes megmászni. A kb. fél órás gyalogolás után érünk fel a tetőre ahol, ha szerencsénk van, paplanernyősökkel is találkozhatunk. Miközben a Tanú- hegyekben és a Balaton látványában gyönyörködünk, itt szoktuk megenni a piacról megmaradt elemózsiát, majd irány vissza az autóhoz. A visszaúton benézhetünk egy-egy majorba, Szentbékálára, Hegyestűre… és még sorolhatnám a Káli medence aranytartalékait. A prosecco jutalom ez alkalommal se maradjon el !

Kb.: 35 km

Veszprém:

Sétánkat a veszprémi Óvárosból indítjuk, a vár felé. Mikor felérünk, hűsöljünk egyet a téren található Szent-Mihály bazilikában, majd kicsit tovább haladba, sétáljuk ki a Szerelem – szigetre, ami tulajdonképpen egy földnyúlvány. Innen van a legszebb kilátás a völgyre. Majd induljunk el a lépcsőn balra, lefele! Itt érjük el a Kolostorok és kertek projekt alatt megújuló gyönyörű sétányt, ami a kisgyermekes családok és a kutya sétáltatók Mekkája. Több játszótér mellett haladunk el, amíg a Séd patak végig mellettünk kanyarog. A Gasztró kocsmákban megihatunk egy hűsítőt, majd a Völgy – híd alatt áthaladva, az Állatkert alsó bejáratához érünk. /Ezt egy másik alkalommal javaslom/. Haladjuk tovább a régi kisvasút irányába, ahol kisebb tavak, nádasok sétáló utak várnak ránk. A rom templomnál forduljunk vissza.

Kb.: 25 km

Ha szeretnének még több kirándulás tippet kapni, forduljanak hozzánk bizalommal. Ne felejtsék el, hogy kérdezni mindig a helyiektől kell, nem az internetről!

Bakancsra fel! Jó szórakozást kívánunk!